Publicaties

tent_boek_e
Van alle Belgische koninginnen is Astrid veruit de meest geliefde. Toen de beeldschone Zweedse sprookjesprinses in België arriveerde als verloofde van prins Leopold, stal ze meteen de harten van haar nieuwe landgenoten. Vele mensen koesteren nog steeds het beeld van de liefdevolle moeder die als gemalin van Koning Leopold III het stijve formalisme van het koningschap doorbrak.

Maar koningin Astrid mocht amper anderhalf jaar koningin der Belgen zijn. De mooie vorstin was nog geen dertig toen ze in 1935 om het leven kwam bij een tragisch auto-ongeval in Küssnacht in Zwitserland. Met haar dood werd de legende geboren. Later zou prinses Diana, wier leven en dood opvallend overeenstemmen met dat van de betreurde vorstin, de populariteit van Astrid evenaren.

In 2005, samen met de viering van 175 jaar België, herdenkt het museum met een boek en bijhorende tentoonstelling dat Astrid honderd jaar geleden is geboren en zeventig jaar geleden overleed.

Het boek “Astrid, Koningin der harten” is niet alleen een boeiende biografie over Astrid, maar bevat ook honderden foto’s uit haar veel te korte maar onvergetelijke en markante leven. Het wordt uitgegeven door Standaard Uitgeverij, telt 160 pagina’s (320 blz.), kost €19.95 en is verkrijgbaar in het museum of bestelbaar in uw boekhandel onder ISBN 90 02 21946 6.

De tentoonstelling “Astrid, Koningin der harten”, loopt van 29 augustus 2005 tot 17 november 2006 en is dagelijks na afspraak te bezoeken in het museum. Deze tentoonstelling staat onder de Hoge Bescherming van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid en wordt gesteund door de Provincie Limburg.